Cristóbal Balenciaga: Povestea Geniului Couturier

Când Cristóbal Balenciaga a părăsit această lume, revista de modă Women’s Wear Daily, cea mai faimoasă revistă de modă a vremii, a titrat, simplu și elocvent, pentru a comenta plecarea sa: „Regele a murit”.

Hubert de Givenchy, un alt protejat al couturier-ului, a afirmat că Balenciaga a fost cel mai mare arhitect al Haute Couture.

În lumea modei, numele Cristóbal Balenciaga strălucește ca un far al inovației, eleganței și originalității. Acesta este un om care a pășit cu hotărâre în secolul al XX-lea cu o viziune modernă și a lăsat o amprentă profundă asupra modului în care înțelegem și creăm modă astăzi.

Balenciaga, născut într-un mic sat din Țara Bascilor, Getaria, pe 21 ianuarie 1895, provenea dintr-un mediu modest, fiind fiul unui pescar și al unei croitorese. Cu toate acestea, el a devenit unul dintre cei mai influenți designeri de modă din istorie, cucerind inimile marilor personalități ale lumii modei și ale aristocrației.

Ceea ce îl diferenția pe Balenciaga de ceilalți designeri ai vremii era filosofia sa intransigentă. El refuza să-și compromită talentul și viziunea, și a fost în mod categoric împotriva tendinței crescânde de prêt-à-porter (modă gata de purtat) care amenința să transforme moda într-o producție de masă. „Nu voi prostitua niciodată talentul meu”, a declarat ferm.

Cu o abilitate extraordinară de a crea haine perfect adaptate corpului uman și cu o viziune revoluționară asupra modei, Balenciaga a schimbat pentru totdeauna peisajul haute couture-ului. El a căutat mereu echilibrul perfect între țesătură, formă și corp, iar creațiile sale au fost caracterizate de rafinament și legătură cu originile sale spaniole.

Însă, cel mai semnificativ pentru Balenciaga a fost relația sa cu hainele și cu femeile care le purtau. El a fost pionier în crearea unor structuri ușoare și fluide, care au eliberat femeia de constrângerile vestimentare rigide. Pentru el, hainele trebuiau să se potrivească perfect cu corpul, dar și să ofere libertate de mișcare și confort.

„O femeie nu trebuie să fie perfectă sau frumoasă pentru a purta hainele mele. Acestea vor face totul”, spunea el, exprimând astfel dragostea sa pentru frumusețea autentică și individualitatea fiecărei femei.

Balenciaga și-a început cariera modest, lucrând în atelierul mamei sale, unde a învățat tainele croitoriei. Întâlnirea cu marchiza Blanca Carrillo de Albornoz y Elio i-a schimbat viața. Aceasta a recunoscut imediat talentul său și l-a îndemnat să-și perfecționeze abilitățile tehnice la Madrid. La doar puțin peste douăzeci de ani, în 1919, Balenciaga a deschis prima sa boutique în San Sebastián, iar apoi și-a extins prezența la Madrid și Barcelona, atrăgând aristocrația spaniolă și familia regală ca clienți devotați.

Cu toate acestea, războiul civil spaniol l-a forțat să-și închidă magazinele și să emigreze în Franța în 1937. Aceasta a marcat începutul unei noi ere pentru Balenciaga, care avea să devină una dintre cele mai influente case de modă din lume. În Paris, el a continuat să fie un inovator, introducând elemente de artă spaniolă, precum cele inspirate de Velázquez și flamenco, în creațiile sale.

Dar a fost nu numai creativitatea sa care l-a făcut celebru, ci și filozofia sa asupra modei. El a rămas mereu consecvent viziunii sale și a refuzat să cedeze în fața cerințelor pieței de masă. Acest lucru l-a determinat să se retragă din lumea modei în 1968, rămânând consecvent principiilor sale. Cu toate acestea, el a revenit pentru a crea rochia de mireasă pentru Carmen Martínez-Bordiú, la cererea fostei sale cliente Carmen Polo.

Asemenea majorității colegilor săi designeri, Cristóbal a căutat întotdeauna să evite lumina reflectoarelor: el nu a făcut niciodată plecăciunea de la sfârșitul prezentărilor sale de modă, iar singurul interviu complet pe care l-a acordat vreodată a fost în 1971, lui Prudence Glyn de la The Times, explicând că absența sa nu se datora unui sentiment de măreție, ci „imposibilității de a explica meseria sa cuiva”.

Balenciaga (dreapta) alături de co-fondatorii casei sale de modă, Nicolas Bizcarrondo și Vladzio Zawrorowski d’Attainville, marea sa iubire.

Cristóbal Balenciaga, fața ascunsă a geniului modei, a știut să-și păstreze viața personală departe de ochii curioși ai lumii. În timp ce lucra intens în atelierul său, reușea să mențină în secret relația sa cu modistul franco-rus Vladzio Jaworowski d’Attainville. Din punct de vedere oficial, Vladzio era doar un colaborator, dar în realitate, el era marea sa dragoste, sursa sa de inspirație și un susținător de neprețuit pentru succesul casei de modă.

Relația lor secretă a fost o sursă de inspirație pentru creațiile lui Balenciaga, iar Vladzio a devenit un susținător neobosit al succesului casei de modă. Cu toate acestea, în anul 1948, tragedia a lovit dur. Iubirea sa, Vladzio Jaworowski d’Attainville, a murit, iar Balenciaga a căzut într-o profundă depresie. A fost un moment de răscruce în viața sa, când a vrut să renunțe la tot și să se retragă, dar a reușit să-și adune forțele și să meargă mai departe. În ciuda acestei pierderi devastatoare, Balenciaga și-a păstrat loialitatea față de amintirea lui Vladzio pentru tot restul vieții sale, renunțând la relațiile personale semnificative.

După moartea sa, casa de modă Balenciaga a cunoscut perioade de schimbare și reinventare. În 1997, cu numirea lui Nicolas Ghesquière ca șef designer, casa de modă a revenit la măreție și a adus un suflu proaspăt în lumea modei. Sub conducerea sa, Balenciaga a devenit unul dintre cele mai ambițioase și dorite branduri de modă din lume.

Astazi, Demna Gvasalia, creative Director of Balenciaga a atras atenția pentru prima oară la Tokyo Fashion Week din 2007, unde a uimit pe toată lumea cu colecția prezentată pe podiumuri. Nu au trecut decât doi ani până când a fost solicitat să se alăture Maison Martin Margiela, unde a rămas pentru o perioadă lungă, până în 2013. Apoi a venit era Louis Vuitton, unde a ocupat poziția de Senior Designer, și apoi a venit rândul Balenciaga.

Met Gala 2021:Kim Kardashian: Rhianna;Lady Gaga

Demna Gvasalia a readus Balenciaga în haute couture, după 53 de ani de absență. Prezentarea sa de modă de la Met Gala a fost un succes, dar și un moment de ruptură. Gvasalia a privit spre trecutul brandului pentru a-l relansa în viitor, tăind legăturile cu un trecut recent făcut din hype culture. În acest fel, a adus un omagiu lui Cristóbal Balenciaga și a readus casa de modă la gloriile sale de odinioară. Restul e istorie.

În concluzie, Cristóbal Balenciaga a fost un adevărat geniu al modei dupa umila mea părere el a fost cu adevărat cel mai mare vizionar care a schimbat pentru totdeauna modul în care privim și înțelegem moda. Ereditatea sa în lumea modei este una imensă și de neegalat, iar creațiile sale continuă să inspire designerii și femeile din întreaga lume. Balenciaga rămâne un reper al rafinamentului, eleganței și originalității în modă, un adevărat rege couturier al secolului XX.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site web construit cu WordPress.com.

SUS ↑